houses, Renovations

Optimise Your Square Metres

Greg Cox


While renovating their 1920s Cape Town home, creative couple Monya and Jeremy Eastman quickly learnt that, whether in the garden or interior, savvy utilisation of floor space may have to mean nicking square metres from other areas.

As a key example, the narrow courtyard vegetable garden that the pair created with its built-in planters - an oasis viewed daily from the dinner table - was created from a section of the former driveway.

Similarly, a storeroom for bicycles and boxes was created from a sliver of the garage, and narrow planters were built around the swimming pool, from which greenery will eventually trail over the sides.

Ultimately, the key seems to be simply thinking about space in an out-of-the-box way and being able to envision different functions for zones.

driveway before

EastmanBefore

section of driveway converted into courtyard garden after

EastmanAfter


This focused renovation idea comes out of Reader Renovation #4 in our 2016 Before & After issue. By voting for this reno or any of the others featured, you stand a chance to win a range of amazing prizes. You can vote and win here.