houses, Renovations

Extraordinary Home Makeover Before and After Photos


It's always with great excitement that we hold our annual home renovations competition. It's that time of year again and entries for the 2016 Readers' RenoInnovation Awards are open until 9 September 2016. We encourage all our readers to submit images of their home makeovers – it's a chance to highlight the extraordinary potential all spaces have to be transformed.

To offer up some inspiration, we've rounded up some of our favourite before and after photos from past campaigns.

perfect patio

Situated in the Karoo, this beautiful manor home took over 18 months to restore. The original property was elevated, so in order to create a more liveable patio, the architects built up and around the house. The mix of wood and concrete on the stairs reflects the concept of old meets new and adding soft shades of blue helped to lift the all-white space.

before:
dignity-restored-before-1

after:

dignity-restored-after-2 Photograph: Micky Hoyle

bathroom revival

This classic family home in Parkhurst, Johannesburg, was given a luxurious facelift. The old-fashioned bathroom received an inspired update and the narrow space was opened up with white walls, using a combination of both tiles and paint. Inspired by a trip to China, the bath was moved to the end of the room and is now enclosed by the shower, adding a luxe feel.

before:

modern-procedure-before

after:

modern-procedure-after Photograph: Elsa Young

inside and out

With a strong personal attachment to this house in Parkhurst, architect Sarah Calburn renovated the home with the idea to preserve it as a remnant of the area's historical character. Based on the homeowners' brief to create a great glass box, Sarah opened up and lightened the ground floor and incorporated the veranda into the living space. The owners wanted to feel as though they were in complete unity with their surrounding garden and the result is a house that is the perfect combination of past and present.

before:

conceptual-dynamite-before-1

after:

conceptual-dynamite-after-2 Photograph: Elsa Young

open plan

The stylish mix of wood, leather and concrete makes this home in Rosebank, Cape Town, sophisticated in every way. The property capitalises on the vast amount of light that floods the open-plan dwelling, and the refurbishment of the kitchen area involved knocking through walls and removing windows to add extra space for a sleek wall unit and floating island. The old kitchen and lounge were transformed into this large space which now flows into the dining room and looks out onto the garden and pool.

before:

back-to-the-future-before-1

after:

back-to-the-future-2 Photograph: Greg Cox

french affair

Located in Somerset West, this family home was transformed from a dated 1970s facebrick cottage into an appealing contemporary home with a Provencal air. The original property was filled with boulders, which the couple decided to repurpose with the help of a master stonemason from Lesotho. He chiseled them down into manageable pieces and they were used to clad the garage and retaining garden walls. This ancient art form creates a frame for the picturesque courtyard and, paired with rustic furniture items and subtle greenery, it's the favourite lunch spot for the family.

before:

rural-provence-before

after:

rural-provence-after Photograph: Micky Hoyle

seaside retreat

This glamorous sea-front apartment in Cape Town's Bantry Bay definitely features on our list of enviable houses. The three-storey apartment was transformed from an icy space into an airy, contemporary home that mirrors the beauty of its spectacular views with the introduction of stylish lighting features, sexy art displays and luxurious materials. We particularly love the guest-bathroom transformation, where the pendant lights, black marble and gold taps exude the ultimate in elegance.

before:

seafront-before

after:

seafront-after Photograph: Elsa Young

modern family

The brief for the transformation of this Parkwood house in Joburg was to create a modern family home designed around open-plan living and entertaining. Originally poorly laid out with a dark core, the house now flows seamlessly from indoors to outside with the new timber deck acting as a key transitional element. The main bedroom is in the new L-shaped wing of the house and opens onto a private courtyard. The result is modern and spacious, yet compact – just what the owners wanted.

before:

where-the-heart-is-before

after:

where-the-heart-is-after Photograph: Elsa Young

block house

Originally, the front facade of this Pretoria home was bitty with a steep-pitched roof – far from the sleek, modern block that the homeowners were after. Although the transformation seems radical, nothing was actually added or taken away from the original footprint and the house still has close ties with the original design. This family home shows perfectly how much can be done with an existing structure.

before:

process-of-elmination-before

after:

process-of-elmination-after Photograph: Elsa Young

a house divided

A creative Cape Town couple struck gold when they found this spacious suburban home. Work was needed to create a more contemporary space, but the old features are still present and perfectly complement the modern art pieces and finishes. The couple opened up the bottom rooms to create seamless open-plan living, and privacy was created in the open space by keeping some of the original walls as dividers. These divisions are perfect for displaying artworks and we particularly love the Brett Murray images above the vintage bubble-gum machine.

before:

surburbia-saviour-before

after:

suburbia-saving-after Photograph: Warren Heath

rock star

We immediately fell in love with the transformation of a garden shed into this amazing wine cellar in a bachelor pad in Higgovale, Cape Town. The mountain rock which cuts directly into the property was incorporated into the space and sealed and waterproofed so that it became an archeological feature. The freshly clad cedar walls add warmth and a beautiful, natural scent to the room, and James Mudge customised his Stick table to fit into the space.

before:

rocking-cellar-before

after:

rocking-cellar-after Photograph: Inge Prins

country house

This 200-year-old farmhouse in Stanford was beautifully restored with six months of intensive work. As the hub of the home, the kitchen was the first space to be tackled. The owners decided to keep the original plaster, which had developed a patina as a result of the arsenic-laced paint used by previous owners to keep flies out, and the table was made from roofing timber. A splash of colour gives the room a bit of quirk and the antique dresser provides romantic charm.

before:

country-charcter-before

after:

country-charcter-after Photograph: Micky Hoyle

If you have recently completed an inspiring home renovation, share your story with us by entering this year's HL Readers' RenoInnovation Awards


 

 

Save

Save

Save

Save

Save