houses

Into the Blue: The Holiday Home of Your Dreams

An infinitely beautiful layered interior that marries traditional design with a glam, contemporary spirit.

Greg Cox/Bureaux, Styling Tille Del Negro

It’s very easy to fall in love with Mallorca – but these days it’s not nearly as effort-free to find just the right holiday property on this beautiful Balearic island. The London-based international couple that own this house spent several months diligently searching for just the right place for them until they eventually chanced upon this one. Perched on a hillside with 180-degree views of the Mediterranean Sea, the house is situated on the western side of Mallorca, between the lively villages of Valldemossa and Deià.

Protected on the southern side by the enfolding Tramuntana mountain range and set within groves of olive trees, the property feels utterly private and tucked away. But the villages are close by (Valldemossa is a five-minute drive from the house) as are some of the island’s prettiest calas (coves) – and the owners’ favourite beach is Port des Canonge, with its charm and seclusion well worth the 30 minutes it takes to reach by road. 

When the owners purchased the property, the house was a fairly ordinary piece of construction from the 1960s–1970s, and since then, building regulations have changed substantially on the island. The owners asked Deià-based design and architecture practice More Design – which specialises in creating historically sensitive renovations that blend Mallorcan tradition with contemporary elements – to work on the house. More Design’s Manuel Villanueva explains that the structure ‘had no stone on the outside, and we had to legalise parts of it’, so these became the first issues to be tackled. 

To create a sense of flow and ease, multiple small rooms were opened up to make a large open-plan living zone that forms the centre of the house, and functions as ‘the main gathering space’, as Villanueva puts it. The kitchen, living room, enclosed porch and dining area are all part of this central heart of the home. The result is that within a ‘traditional envelope’, an expansive and contemporary feeling of space has been created. ‘For us,’ he says, ‘it is a very special project as it allowed us to evolve from more traditional concepts to explore contemporary schemes and ideas.’

More Decor also designed or sourced all the additional elements of the interiors, including soft furnishings, lamps and even artworks. The final result is a house that is full of subtle yet strong colour, as well as an array of natural textures. This layered take on colour, in Del Negro’s words, ‘intensifies the personality of each space and sets a distinct mood and character’ throughout the home.

While the house is far from small – in addition to the living spaces, it contains six bedrooms en suite – it never feels overwhelmingly large or barn-like. This is both a result of its intimate interior design and the fact that it has been carefully reconnected with the surrounding landscape via ‘multiple access points and stairs’, says Villanueva. These in turn ‘activated the different levels and terraces that were [previously] isolated. This allows summer life to deploy in a rich landscape, where people can gather but also retreat to quiet corners.’ The ideal holiday house, in other words.